Leírás
A fermentált (öregített) fokhagyma egy sokoldalú gasztronómiai különlegesség, amely évezredek óta kedvelt alapanyag az ázsiai kultúrában. A fokhagyma jól ismert egészségmegőrző és öregedést lassító hatása a fekete fokhagymában sokszorosan érvényesül, mindezt a fokhagyma karakteres illata nélkül élvezhetjük.
Enyhe, édes ízének köszönhetően sokkal szélesebb körben kedvelt, az erős fokhagymaízt nem kedvelők is előszeretettel fogyasztják. Különleges, balzsamecetre hasonlító aromáját a konyhákban is hamar felfedezték, és ma már neves séfek alkalmazzák világszerte különféle ételféleségek (levesek, húsok, fagylaltok) ízesítésére.
A fekete fokhagymát ajánljuk:
salátákhoz, zöldségekhez, sajtokhoz, szendvicsekre, levesek, mártások készítéséhez. Halételek, sültek mellé is kiváló. Önmagában fogyasztva is egy ízletes és egészséges csemege.
Umami íz:
Az umami valójában egy japán szó latin karakterekre való átírása, ami magyarra fordítva nagyjából kellemes ízt jelent.
Életünk során megtanultuk, hogy négyféle alapíz van: édes, sós, keserű és savanyú. De van egy ötödik, önálló íz is – az umami. Ezt a hosszantartó, kellemesen testes ízvilágot létrehozó glutaminsavat Kikunae Ikeda (1908.) vegyész professzor nyerte ki először a japán konyha tradicionális alapanyagából, a kombu nevű tengeri algából.
1985-ben a Hawaii-n megtartott Umami Nemzetközi Szimpóziumon jelentették ki először, hogy az umami teljesen önálló, nem a már ismert alapízek keveréke, hanem egy ezektől teljesen független íz.
De globális elfogadottsága – mint alapíz – a Miami Egyetem kutatóinak 1996-os tanulmányának köszönhető. Bebizonyították, hogy ténylegesen léteznek az emberi nyelv egész területén umami érző receptorok.
A fekete fokhagyma illetve a fekete gyöngyfokhagyma előállítása (fermentálása) során a friss fokhagyma színe feketére, állaga zselészerűvé változik és kialakul benne az ötödik íz, az umami.