Variációk vörös lencsére

2024. 08. 26. 20:00:00
Variációk vörös lencsére
A vörös lencse nemcsak a színével varázsolja el a konyhát, de rendkívül tápláló és sokoldalú alapanyag is. Gyorsan elkészíthető, gazdag fehérjében, rostokban és ásványi anyagokban, így tökéletes választás vegetáriánus és vegán ételekhez, de bárki számára izgalmas gasztronómiai élményt nyújt. Fedezd fel a vörös lencse felhasználásának számos kreatív módját a következő receptekben!

Európában főleg a dél-keleti, Földközi-tenger partján fekvő országokban jellemző a lencsetermesztés. A lencse a zöldségfélék közé tartozik, azokat a növényi részeket soroljuk a zöldségfélék közé, melyek nyersen vagy konyhatechnológiai feldolgozást követően emberi fogyasztásra alkalmasak. A lencse növénynemzetség a hüvelyesek rendjébe tartozik, pillangósvirágúak családjának egyik nemzetsége, többnyire egyéves lágyszárúakról van szó.

A vörös lencse rendkívül sokoldalúan felhasználható, és minden étkezésbe könnyedén beilleszthető:

  •     Pástétomként elkészítve a hideg élezések része lehet, akár szendvicsek feltété is.
  •     Levesek alapanyagaként is változatosan használható, hiszen a vörös lencse leves pürélevesként vagy krémlevesként is elkészíthető. Turmixra sincs feltétlenül szükség ugyanis, a vörös lencse nagyon könnyen szét fő pépes állagúvá.
  •     Főzelékek kiváló alapja lehet, rántás nélkül is megfelelő konzisztenciájú főzelék főzhető belőle.
  •     Magas fehérjetartalmú húsmentes fasírt készíthető belőle, de akár darált hússal keverve is tehető vagdaltakba.
  •     Bármilyen mártás tápértéke növelhető vörös lencse hozzáadásával.
  •     Egytálételekbe a hús kiegészítésére vagy helyettesítésére is használható.

Magyarországon a lencsére leginkább úgy gondolunk, mint újévi ünnepi fogás alapanyaga. Hazánkban jellemzően évente egyszer fogyasztják főzelékként vagy leves formájában. A vörös lencsét pedig legtöbben még nem is ismerik, pedig főzési ideje lényegesen rövidebb. A vörös lencse pár perc alatt fogyasztásra kész, ezért azok számára is megfelelő választás, akiknek nincs túl sok idejük vagy kedvük a konyhában vesződni.

Élettani hatások

A zöldségfélékre általánosságban jellemző a magas (80-95% közötti) víztartalom, ez alól a hüvelyesek képeznek kivételt, melyek csupán 10- 15%-os víztartalommal rendelkeznek. A hüvelyesek a fehérjetartalmukban is eltérnek más zöldségféléktől, ugyanis a zöldségfélék fehérjetartalma jellemzően csekély 1-5% közé esik, viszont a hüvelyeseké 20-40% között mozog. Bár ahogy más növényi eredetű fehérjeforrások, a hüvelyesek sem számítanak teljes értékűnek, komplét tálasra szorulnak. A hüvelyesek tartalmaznak nehezebben emészthető szénhidrátokat, bizonyos oligoszacharidokat, raffinóz, sztachióz, verbaszkóz, viszont a vörös lencsét a legkönnyebben emészthet hüvelyesként tartják számon. A hüvelyeseket a rosttartalmuk miatt is érdemes fogyasztani. A többi zöldségfélével ellentétben a hüvelyesek energiatartalma magas, emellett mivel fehérjedúsak és rostdúsak is a telítő értékük kiváló. A vitaminok közül a B1 és a B2 tartalmuk emelkedik ki. Az ásványi anyagok közül főleg a kálium tartalmuk az említésre méltó. A vöröslencse azért tűnik ki a többi hüvelyes közül, mert rendelkezik a hüvelyesek minden kedvező tulajdonságával, mégis könnyen emészthető, és gyorsan elkészíthető.

Kinek ajánlott:

  •     Vegánoknak
  •     Vegetáriánusoknak
  •     Sportolóknak
  •     Fizikai munkát végzőknek
  •     Inzulinrezisztencia esetén
  •     Cukorbetegeknek

Bár a vörös lencse kedvező összetételének köszönhetően rendkívül tápláló, a kalóriatartalma és a szénhidráttartalma sem elhanyagolható, ezért cukorbetegek és elhízottak mértékkel fogyasszák!

Vöröslencse recept ötletek:

 

1. Vörös lencse főzelék:

A vörös lencsét elkészíteni sokkal egyszerűbb, mint a barna lencsét, mert nem kell jó előre beáztatni.
Főzés közben a fűszereket a főzőlével együtt képes magába szívni, s az elhatározástól a megvalósulásik maximum egy óra kell, hogy elteljen.

Hozzávalók:

  •     30 dkg vörös lencse
  •     1 fej vöröshagyma (nagyobb)
  •     2 gerezd fokhagyma
  •     3 evőkanál olívaolaj vagy kókuszolaj
  •     1 teáskanál só
  •     3 csipet őrölt fehérbors (lehet tarka is)
  •     7 dkg sűrített paradicsom
  •     1 teáskanál mustár (ne legyen csípős)
  •     2 db babérlevél
  •     8 dl alaplé
  •     2 dl natúr joghurt (vegánoknak növényi joghurt vagy vegaföl)

Elkészítés: 

  1.     A lencsét alaposan megmossuk, és ha szükséges, átválogatjuk (úgy, ahogy a vörös lencse főzésénél szó volt róla).
  2.     Megtisztítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát.
  3.     Az apróra vágott vöröshagymát elkezdjük dinsztelni az olívaolajon (kevés vízzel), majd sózzuk, borsozzuk.
  4.     A dinsztelés végén hozzátesszük az áttört fokhagymát, s azt is hagyjuk, hogy egy picit megpiruljon.
  5.     Ha a fokhagyma is megpuhult, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a mustárt, majd felöntjük az alaplével.
  6.     Hozzáadjuk a lencsét és a babérlevelet, majd lassú tűzön 15 percig főzzük.
  7.     (Ha túlságosan elfőné a levét, akkor vízzel pótoljuk.)
  8.     Az elkészült főzeléket lehúzzuk a tűzről. Apránként hozzákeverjük a natúr joghurtot, majd még egyet forralunk rajta.
  9.     Bármilyen feltéttel, vagy akár önálló fogásként is fogyaszthatjuk a vörös lencse főzeléket.

Tippek - tanácsok a vörös lencse főzelék elkészítéséhez:

A vöröslencse-főzelék sokféle módon elkészíthető. Ebben a receptben inkább egy könnyen elkészíthető, kevés fűszert tartalmazó változatot mutattunk be.

Ha egy tartalmasabb, zöldségesebb változatra vágyunk, a főzés elején a 20 dkg vörös lencséhez hozzáadhatunk 1 szál sárgarépát vagy pasztinákot és egy közepes krumplit (megpucolva és apró kockákra vágva).

Ha szeretjük a fűszeres, esetleg csípős (indiai jellegű) főzelékeket, nyugodtan adhatunk a fenti recepthez további fűszereket is:

  ►  1 teáskanál kurkumát
  ►  1 evőkanál koriandermagot
  ► 1 teáskanál római köményt
  ► 1 kisebb darab gyömbért

De ugyancsak nagyszerű választás az indiai vörös lencse leves, melyet sok esetben annyira sűrűn tálalnak, mint idehaza a főzelékeket.

Ha nem szoktunk alaplével főzni, nyugodtan felforralhatunk 1 liter vizet, s belefőzhetnünk 2 leveskockát. Avval is finom lesz a főzelék.

Aminek kapcsán természetesen érdemes megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé (illetve a leveskocka) némileg befolyásolni fogja a vöröslencse-főzelék ízét.

A vöröslencse-főzelékhez a legjobb választás a többféle húst tartalmazó húsleves alaplé, de vegetáriánusként bátran használhatunk zöldség alaplét is.

Érdemes kipróbálni, mert a vörös lencse nagyszerű fehérje és ásványi anyag forrás, hasonlóan az idehaza is jól ismert barna lencséhez.

⇒ Tipp:  Aki szereti a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

S ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarka borsot is.

Amennyiben szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.

 

2. Zöldséges vörös lencse mártogatós:

Hozzávalók:

  •     20 dkg vörös lencse
  •     2 db sárgarépa
  •     1 kis db zeller
  •     2 db vöröshagyma
  •     1 db zöldpaprika
  •     2 db paradicsom
  •     9 levél bazsalikom
  •     4 ek olívaolaj
  •     só ízlés szerint
  •     bors ízlés szerint
  •     1 kk dijoni mustár
  •     2.5 dl víz

Elkészítés:

  1.     Minden zöldséget apróra vágunk, majd a hagymát kevés olajon elkezdjük üvegesre pirítani.
  2.     Hozzáadjuk a répát, a paprikát, a paradicsomot és a zellert is, ízlés szerint sózzuk.
  3.     Kevés pirítás után felöntjük kb. 2,5 dl vízzel, ne legyen túl sok.
  4.     Közepes lángon, lefedve 20 percig főzzük.
  5.     Amikor már majdnem puha a zöldség, beletesszük a lencsét.
  6.     Lefedve ismét 20 percig főzzük, ha kell pótoljuk a vizet.
  7.     Botmixerrel keverjük addig, amíg nem lesz kenhető pástétom.
  8.     Beletesszük a bazsalikomot és egy kevés olívaolajat.
  9.     Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fedő nélkül addig főzzük, amíg nem lesz tökéletes állagú.
  10.     Egy kávéskanál mustárt keverünk hozzá, és kész smiley

Frissen mártogatósként, kihűlve pástétomként tálaljuk. Pirítóssal, lapkenyérrel, vagy abonettel fogyasszuk!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Termékek_ receptek

Kapcsolódó termékek