A fekete fokhagyma jótékony hatásai

2024. 08. 05. 18:05:00
A fekete fokhagyma jótékony hatásai
A fokhagyma Közép- és Kelet-Ázsiából származó egyik legrégebbi fűszernövényünk. A magyaros ételek elengedhetetlen összetevője, de az egész világon kedvelt különleges ízjavító hatása miatt. Legfontosabb hatóanyaga a kéntartalmú allicin aminosav. A gerezd összezúzása vagy szétrágása során allicin keletkezik. Ez adja a fokhagyma tipikus enyhén égető szagát, ízét pedig a szaponinnak köszönheti.

☝️ Már több ezer évvel ezelőtt felismerték, hogy az erős fokhagyma nemcsak ízletesebbé teszi az ételt, hanem egészségvédő, immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatása is van. A benne lévő antibiotikus elemeknek és antioxidánsoknak köszönhetően segít megelőzni nagyon sok betegséget, ezért a népi gyógyászat egyik legfontosabb eleme. Erősen antibakteriális és gombaellenes hatását Louis Pasteur már 1858-ban leírta.


☝️ Már egy fokhagymagerezd elfogyasztásával elláthatjuk szervezetünket A-, B- és C-vitaminnal, emellett sok fontos ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz. Így pl. megtalálható benne kalcium, vas, jód, kálium, magnézium, szelén és cink is.


☝️ C-vitamin és szelén tartalma által kiváló antioxidáns.


☝️ Erőteljes vírus- és baktériumölő, mindemellett remek vértisztító is.


☝️ Segít elkerülni a szív- és érrendszeri betegségeket, értágító és vérnyomáscsökkentő hatású.


☝️ Megfelelő mennyiségben fogyasztva remek méregtelenítő és koleszterincsökkentő.


☝️ Segít a vércukorszint karbantartásában.


☝️ Ahhoz, hogy a fokhagyma gyógyhatása igazán érvényesülhessen, a népi gyógyászat szerint naponta legalább két-három gerezdet érdemes fogyasztani.
Mivel hatóanyagát a tüdő és a bőr választja ki, nehéz elfedni a jellegzetes aromáját, amit a társas érintkezések esetén érdemes figyelembe venni.


☝️ Aki szívesen fogyasztana rendszeresen fokhagymát, de még kapszula formában is idegenkedik tőle, annak a fekete fokhagyma kapszula a legjobb választás.
A fokhagyma a fermentálása (öregítése) során a kellemetlen illatokat elveszíti, míg az egészségre gyakorolt hatását nemcsak megőrzi, de pozitív irányba növelni is tudja.